Weer en beste reistijd

Gerona heeft een Mediterraan klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging in de buurt van de Middellandse Zee. Door deze invloed komen er maar zelden weersextremen voor in Gerona en is het klimaat het gehele jaar aangenaam te noemen. De wintermaanden zijn er zacht en alleen op de koudste dagen van de jaar kan er hier lichte vorst voorkomen. In de zomerperiode ligt de gemiddelde temperatuur hier net iets onder de dertig graden Celsius. De invloed van de Middellandse Zee zorgt er tevens voor dat langdurige regenbuien een uitzondering zijn in Gerona. De aangenaamste periode om een bezoek te brengen aan Gerona is in het voor- of najaar, aangezien de temperaturen dan nog niet zo hoog zijn als in de zomermaanden. De kans op langdurige regenbuien is in deze periode echter wel op zijn grootst. Al met al is het klimaat in Gerona het gehele jaar erg aangenaam en dat mag daarom geen excuus zijn om de stad niet te bezoeken.

Zomerzon

Aangezien Gerona niet ver van de Costa Brava ligt is het klimaat van Gerona goed te vergelijken met dat van de Costa Brava. Het enige wat Gerona mist vergeleken met de kuststreek is de zeewind. De zonnekracht van is in Gerona net zo groot als in de kuststreek. Hierdoor kan het in de zomermaanden in Gerona erg warm worden. Niet voor niets doen veel inwoners van de stad nog steeds een siësta op het warmste deel van de dag. Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik in Gerona met gemak oplopen tot ver boven de dertig graden Celsius en temperaturen van boven de veertig graden Celsius komen hier ook voor, maar vormen een uitzondering. Tijdens een hittegolf in 2003 liep het kwik hier op tot 41,2 graden Celsius. De zon staat in Gerona hoog aan de hemel en is een stuk sterker dan dat we in Nederland gewend zijn. Smeer jezelf dus voor een dagje Gerona zorgvuldig in met zonnebrand met een hoge factor. Gerona heeft gemiddeld op jaarbasis ongeveer 2300 uren met zonneschijn.

Overwinteren in Gerona

De wintermaanden kunnen in Gerona behoorlijk aangenaam zijn, maar dit is geen zekerheid. Hierdoor is Gerona minder geschikt om te overwinteren dan de meer zuidelijk gelegen plaatsen in Spanje zoals Benidorm of de plaatsen aan de Costa del Sol. Het is in Gerona echter nog een behoorlijk stuk warmer dan dat we in Nederland gewend op de warmere dagen in de winterperiode kan het kwik hier nog met gemak richting de twintig graden Celsius gaan. Hierdoor is Gerona wel een aangename bestemming in de wintermaanden, maar niet per definitie geschikt om te overwinteren.

Neerslag

De gemiddelde neerslag in Gerona is het gehele jaar aan de lage kant; alleen in de maanden september en oktober kan de gemiddelde neerslag per maand iets oplopen. De neerslag valt in Gerona zo goed als uitsluitend in de vorm van regen, maar in extreme gevallen kan het ook sneeuwen in Gerona. De laatste keer dat dit voorkwam was in 2012 toen de stad bedekt was met een dun laagje sneeuw. Dit zorgde gelijk voor grote problemen waardoor vele huishoudens zonder stroom kwamen te zitten en het vliegveld werd gesloten. Gemiddeld valt er in Gerona ongeveer 700 millimeter aan neerslag verdeeld over ongeveer zeventig dagen. De maand juli is de droogste maand van het jaar gevolgd door februari en augustus.

Weersextremen

Door de invloed die de Middellandse zee op Gerona heeft komen er bijna geen weersextremen voor in de stad. Als ze als voorkomen, dan zijn ze vaak, maar van korte duur. Het enige natuurverschijnsel waar de stad nog wel eens onder gebukt gaat zijn hittegolven. Tijdens deze hittegolven loopt het kwik op tot achter in de dertig graden Celsius met uitschieters boven de veertig graden Celsius. Dit gaat vaak gepaard met hoge luchtvochtigheid en soms hevige onweersbuien. In extreme gevallen kan het in de wintermaanden sneeuwen in Gerona. In de koudste periode van het jaar duikt het kwik in de nacht met regelmaat onder vriespunt.