Vervoer in Gerona

Aangezien Gerona over een vrij compact centrum heeft is het erg te doen om de vele bezienswaardigheden van de stad op één dag te voet te bezoeken. Wie wat minder goed te been is of liever gereden wordt, kan zich in de stad verplaatsen met de bus of het toeristentreintje dat door het centrum van de stad heen rijdt. Blijf je langer in Gerona of in één van de plaatsen of steden in de buurt van de stad dan is het handig om over een huurauto te kunnen beschikken of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer tussen de stad en het Gerona-Costa Brava vliegveld is niet heel goed geregeld waardoor je vaak bent overgeleverd aan taxi’s.

Huurauto

Wil je een auto huren in Gerona? Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto in Gerona vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto’s en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen in Gerona en reserveer je auto direct online.

Autorijden in Gerona

Autorijden in Gerona kun je maar het beste laten. Zeker als je de vele bezienswaardigheden in het historische centrum van de stad wil bekijken. De meeste delen van dit deel van Gerona zijn namelijk autovrij en de andere delen zijn zeer slecht met de auto te bereiken. Aan de rand van het centrum zijn er meerdere parkeerplaatsen te vinden waar je tegen een vergoeding de auto kan plaatsen. Wil je toch Gerona met de auto bezoeken; bereid je dan voor op een wirwar van kleinstraatjes waarvan het merendeel uit eenrichtingsverkeer bestaat. Een groot deel van straten zijn afgesloten met elektrische palen die uit de grond komen en zijn alleen toegankelijk voor de lokale bevolking.

Parkeren in Gerona

Zoals al gezegd zijn aan de rand van het centrum genoeg parkeergarages te vinden waar je tegen een kleine vergoeding de auto kwijt kan. Op de westelijke oever van de Onyar zijn zes parkeergarages. Deze staan, als je Gerona binnenrijdt, niet erg goed aangegeven, maar de oplettende automobilist komt met gemak bij de verschillende parkeergarages uit. Daarnaast zijn er op verschillende plaatsen in en ronde het centrum van Gerona parkeerterreinen en plaatsen te vinden. Hierbij moet je wel opletten, want bij sommige van deze plaatsen in het gebruik van een parkeerschijf verplicht. Bij het Parc de la Devesa zijn er tevens enkele grote parkeerterreinen te vinden.

Taxi

Heb je geen zin om zelf auto te rijden of er één te huren dan kun je er natuurlijk voor kiezen om met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Gerona te reizen. De prijs van een taxirit vanaf het vliegveld naar de stad ligt wel iets hoger dan van een busrit, maar het geeft wel een stuk comfort. Boek je deze taxi met taxi2Airport dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt zal deze op het vliegveld van Gerona op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Vergelijk de prijzen op Taxi2Airport voor taxiritten van en naar de luchthaven

Busvervoer in Gerona

Het lokale busvervoer in Gerona wordt verzorgt door de Transports Metropolitans del Gironès. Dit zijn in de meeste gevallen geen echte bussen maar busjes met daarin stoelen geplaatst. In deze bussen is plaats voor ongeveer zestien personen, maar dit verschilt erg per type bus.

Toeristentreintje

Zoals in alle zichzelf respecterende toeristische bestemmingen ter wereld vindt je ook in Gerona een toeristentreintje. Deze trein hoor je al van ver aankomen in de straten van Gerona. Hij neemt iedere bocht luid bellend, zodat de mensen op tijd aan de kant kunnen gaan. Dit treintje neemt je mee door de smalle straten van Gerona en overbrugt tijdens zijn reis de vele hoogteverschillen die er in het centrum van de stad te vinden zijn. Via een koptelefoon kom je alles te weten over het rijke verleden van de stad en de verschillende bezienswaardigheden.

Huurfietsen in Gerona

Er kunnen op meerdere plaatsen in en rond de stad fietsen gehuurd worden. Bij het huren van een fiets in Gerona moet je er echter wel rekening mee houden dat er in de stad ontzettend veel hoogteverschillen zijn. Het fietsen kan er behoorlijk zwaar zijn. Daarnaast zijn enkele delen van de stad moeilijk bereikbaar met de fiets, dit met name vanwege de vele trappen.  Veel van de straatjes in het historische centrum er erg smal en is het soms lastig om er met je fiets tussen het winkelend publiek en de verschillende auto’s te manoeuvreren. De omgeving rondom Gerona is wel een geliefde plaats voor fietsers. Ieder jaar komen er veel wielrenners en mountainbikers naar de Costa Brava om er van de fraaie fietsroutes en schitterende uitzichten te genieten. Wie voor een langere periode in Gerona wilt verblijven kan een abonnement nemen op de Girocleta. De fietsen van Girocleta zijn op negen verschillende plaatsen in de stad te vinden en kunnen op ieder van deze negen plaatsen gepakt en geretourneerd worden. Dit systeem wordt in veel grote steden ter wereld gebruikt.