Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Gerona is het handig om er al het één en ander over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan je in Gerona veel wandelen en onnodig veel trappenlopen besparen.
Gerona is geen grote stad en daardoor erg gemakkelijk op één dag te bezichtigen. De meeste bezienswaardigheden en musea zijn handig verzamelt in het historische centrum van de stad. De verschillende wijken en delen van de stad zijn met elkaar verbonden door meerdere trappen, bruggen en smalle straatjes. Dit maakt een wandeling door Gerona een unieke ervaring.

Douane en documenten

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen; zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

In Catalonië, en dus ook in Gerona, gelden er iets andere feestdagen dan in de rest van Spanje. Voor de meeste van de feestdagen geldt dat de openbare gebouwen en gemeentelijke instanties die dag gesloten zullen zijn. In veel gevallen zijn de winkels echter wel geopend. Met Kerstmis, tweede paasdag en Pinksteren na. Tijdens andere feestdagen staat de hele stad op zijn kop en wordt er in heel Gerona feest gevierd.

1 januari Nieuwjaar
6 januari Driekoningen
23 april Sint-Jorisdag of Sant Jordi (De nationale feestdag van Catalonië)
1 mei Dag van de arbeid
24 juni Jonsok of midzomerfeest, hier ook wel Sant Joan genoemd
11 september nationale dag van Catalonië
12 oktober Nationale dag van Spanje, deze feestdag wordt niet heel uitbundig in Gerona gevierd
6 december Dag van de grondwet
8 december Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december Kerstmis
26 december Sint Stevensfeest
Daarnaast zijn er nog enkele feestdagen die per jaar van datum verschillen zoals Pasen, Pinksteren en Goede Vrijdag.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn door heel Gerona meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak heb.

Telefoon en Internet

Het bereik voor je mobiele telefoon in Gerona is zo goed als op alle plaatsen in de stad uitstekend. Dit geldt ook voor het 3G netwerk in de stad. Bij veel openbare plaatsen, restaurants en cafés in de stad wordt er gratis wifi aangeboden; vaak zonder wachtwoord. In andere gevallen is het wachtwoord bij de ober van dienst te verkrijgen.

Openingstijden

De openingstijden van de winkels in Gerona hangen erg van de betreffende eigenaar van de winkel af. In principe zijn de winkels er van maandag tot en met vrijdag geopend van 10:00 tot 21:00 uur, maar sommige zijn gesloten tijdens de siësta die duurt van 14:00 tot 16:00 of 17:00 uur. Andere winkels sluiten pas om 22:00 uur, maar openen dan vaak ook weer later. Op zondag zijn een groot aantal van de winkels gesloten, maar de toeristische winkels in het oude centrum van de stad zijn in veel gevallen wel geopend.

Toeristische informatie in Gerona

In het historische centrum van Gerona zijn twee toeristische informatie centra te vinden. De eerste ligt in de buurt van de Pont de Pedra en de andere is aan de andere zijde van het centrum bij de Jutjats de Girona. Bij dit informatiecentrum kun je terecht voor al je vragen over de verschillende bezienswaardigheden in de stad. Verder kun je er gratis een kaart van de stad krijgen waarna je zelf met behulp van deze kaart door de stad kan slenteren. De medewerkers van dit toeristische informatiecentrum spreken in de meeste gevallen meerdere talen.

Taal

De officiële taal in Catalonië is het Catalaans en niet het Spaans, zoals veel mensen denken. Als je als toerist echter iemand in het Spaans aanspreekt, zal je naar alle waarschijnlijkheid gewoon antwoord krijgen in het Spaans. Als Spanjaard zijnde ligt dit net iets anders en heb je een grotere kans om erg onbegrepen aangekeken te worden.

Het Engels van veel inwoners van de stad is matig, maar de meesten zijn wel erg behulpzaam. Met gebrekkig Engels, handgebaren en aanwijzingen komen ze een heel eind. De mensen die in de toeristenindustrie werkzaam zijn kunnen zich over het algemeen goed verstaanbaar maken in het Engels.

Tijdsverschil

Spanje ligt in dezelfde tijdszone als Nederlands, waardoor er geen tijdsverschil is tussen deze twee landen. De zomer- en wintertijd lopen tevens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

Gerona is over het algemeen een veilige stad; al dien je in een grote stad als deze altijd op je hoede te zijn voor zakkenrollers. Vooral bij de toeristische bezienswaardigheden is het verstandig om je persoonlijke bezittingen goed in de gaten te houden. De kans op zakkenrollers is hier het grootst. Het centrum van Gerona is voor het overgrote deel autovrij, maar ook in deze straten kun je auto’s en ander snel verkeer tegenkomen. Wees hier dan ook altijd alert op.